Sposób preparowania róży

Historyczne odmiany róż o zniewalającym zapachu znajdowały swoje zastosowanie nie tylko w kształtowaniu założeń ogrodowych, ale i w.... kuchni. W starych zapiskach kuchennych znajdziemy przepisy na różaną wodę, której używano również w kosmetyce. Są przepisy na różane syropy, płatki różane smażone i ucierane. Są w końcu zapisy sekretne na wina, likiery i nalewki na różanych płatkach.
Dziś specjalnie dla Was z naszej zamkowej książki kucharskiej:


Sposób preparowania róży
Weź róży, obierz pięknie, aby nic białych nie było w niej żyłek, przysyp miałkim cukrem iak dasz do smażenia i niech tak stoi. Na drugi dzień trzy w donicy w jedno stronę, gdy się już dobrze utrze pakui w słoi, pęcherzem zawiąż, tym sposobem urządzona różą
 przekłada się ciasto drożdżowe.
Robią i tak z różą nie tylko dobrze obrana, przesypią róże cukrem miałkim i jak najciasnieiy pakują w słoi.

Aby i porą zimową rozkoszować się zapachem róż....

Naczynie do smażenia konfitur

Komentarze

Popularne posty