Sposób preparowania róży
Historyczne odmiany róż o zniewalającym zapachu znajdowały
swoje zastosowanie nie tylko w kształtowaniu założeń ogrodowych, ale i w....
kuchni. W starych zapiskach kuchennych znajdziemy przepisy na różaną wodę, której używano również w kosmetyce. Są przepisy na różane syropy, płatki
różane smażone i ucierane. Są w końcu zapisy sekretne na wina, likiery i nalewki
na różanych płatkach.
Dziś specjalnie dla Was z naszej zamkowej książki
kucharskiej:
Sposób preparowania róży
Weź róży, obierz pięknie, aby nic białych nie było w niej
żyłek, przysyp miałkim cukrem iak dasz do smażenia i niech tak stoi. Na drugi
dzień trzy w donicy w jedno stronę, gdy się już dobrze utrze pakui w słoi,
pęcherzem zawiąż, tym sposobem urządzona różą
przekłada się ciasto drożdżowe.
przekłada się ciasto drożdżowe.
Robią i tak z różą nie tylko dobrze obrana, przesypią róże
cukrem miałkim i jak najciasnieiy pakują w słoi.
Aby i porą zimową rozkoszować się zapachem róż....
Naczynie do smażenia konfitur |
Komentarze
Prześlij komentarz