Sposoby układania kwiatów na stołach
Kwiaty zdobiące stoły łańcuckiego Zamku w XX w. pochodziły z założonej w 1904 roku Storczykarni. Były to w większości orchidee, których wielką miłośniczką była Elżbieta z Radziwiłłów Potocka, żona III ordynata, ale także gloksynie oraz anturia. Za przygotowanie dekoracji kwiatowych odpowiadał ogrodnik Jung. Kolor kwiatów był dostosowany do koloru nakryć, których używano w danym dniu, serwując posiłki.
Każdego poranka ogrodnik przychodził osobiście do pałacu i dowiadywał się o rodzaj i kolor zastawy używanej w danym dniu, a także pokoje w których będą serwowane posiłki. Bukiety były zmieniane dwa razy w ciągu dnia. Hrabina Potocka miała swoje ulubione kolory: kanarkowy, różowy, niebieski oraz biały. Podczas balów salę przybierano kwiatami doniczkowymi, które ustawiano w skrzyniach oklejonych zielonym papierem, cięte zaś układano w bukiety.
Sposoby układania kwiatów na stołach, La Vie Heureuse, XX w., z kolekcji MZŁ
Komentarze
Prześlij komentarz