Sposób robienia Bab a Mazurków
Na początku Wielkiego Tygodnia w pałacowych kuchniach rozpoczynało się wielkie pieczenie bab, mazurków, różnych ciast i ciasteczek, powstawały też marcepanowe dekoracje. Krojono kandyzowane owoce, przebierano rodzynki. Najważniejszym ciastem świątecznym był babi kołacz, czyli baba wielkanocna - każda kuchnia miała na nią przepis sekretny. Pieczona z ciasta białego czy różowego, puchowa, szafranowa, koronkowa, parzona czy migdałowa, ozdobiona była tłuczonym cukrem, lukrem i gałązkami bukszpanu. Nie tylko przepisy były pilnie strzeżone, ale nawet baby po wyjęciu z pieców trzymano z dala od "złego oka", które mogło babę popsować. Kołysano je w ciszy na poduszkach, aby nie opadły i ciasto nie zmieniło się w zakalec, przynosząc ujmę cukiernikowi.
Na spodzie z opłatka lub ciasta kruchego, grubego najwyżej na palec, tworzono wymyśle kompozycje z kolorowej masy, owoców kandyzowanych i lukrowanych ozdób. Tak powstawały mazurki słodkie ciasta o wschodnim rodowodzie, prawdziwe dzieła świątecznej sztuki kulinarnej.
Dziś specjalnie dla Was dwa sekretne przepisy ze starych ksiąg kucharskich /pisownia prawie oryginalna/
Sposób robienia Baby migdałowej
Wezmyi funt ieden migdałow obieranych i siekay ich tak drobno, aby gdy wyschno można ich przesiać przez rzadkie sito i wysuch ie iak naydoskonaley, weźmyi 3 cytryn, funt cukru przesianego przez sito, cytryny wołusz w garnuszek, aby się wygotowali, żeby wody nic w nich nie było, przefasujie ich przez sito, doday do nich żółtków 30. a białka ubiiesz potym na piane, te żołtka trzyć w donicy z temi przetratemi cytrynami i cukrem, dopóki masa nie zrobi się gęsta, potym dawać piane z tych 30. białków, mąke te z Migdałów, które masz przesiane day do tey masy i day do formy, aby w piecu 2. godziny siedziały, wyiąwszy z pieca przewróć na poduszke iak przechtudnie ulukruy ubierz w cukierki i obsusz w piecu.
Sposób robienia angielskich Mazurków
Naprzód dwa funty migdałów oparzyć i utłuc w moździerzu i dopiero resztę ingrediencji.
Wezmiji pół kopy iay ugotuj, żółtka przetrzyi przez sito, wez 3. ćwierci funta masła płukanego, półtora funta mąki, funt cukru, półkwaterek śmietany.Mis godzine całe to wszystko razem, i rob iakie chcesz placuszki z tego ciasta, day do pieca wolnego, a pokłuć szpilka aby się nie pryszczyło iak wyimniesz z pieca ubieraj je w perełki lukrem, włóż w piec, aby zaschły. A ubierz wedle uznania.
funt - 0,5 kg
kopa jaj - 60 sztuk
kwaterka - 1/16 garnca
garniec - 4 litry
Na wystawie Stół Wielkanocny zobaczycie m.in. formy na baby i płaskie blachy do wypieku mazurków.
Na spodzie z opłatka lub ciasta kruchego, grubego najwyżej na palec, tworzono wymyśle kompozycje z kolorowej masy, owoców kandyzowanych i lukrowanych ozdób. Tak powstawały mazurki słodkie ciasta o wschodnim rodowodzie, prawdziwe dzieła świątecznej sztuki kulinarnej.
Dziś specjalnie dla Was dwa sekretne przepisy ze starych ksiąg kucharskich /pisownia prawie oryginalna/
Sposób robienia Baby migdałowej
Wezmyi funt ieden migdałow obieranych i siekay ich tak drobno, aby gdy wyschno można ich przesiać przez rzadkie sito i wysuch ie iak naydoskonaley, weźmyi 3 cytryn, funt cukru przesianego przez sito, cytryny wołusz w garnuszek, aby się wygotowali, żeby wody nic w nich nie było, przefasujie ich przez sito, doday do nich żółtków 30. a białka ubiiesz potym na piane, te żołtka trzyć w donicy z temi przetratemi cytrynami i cukrem, dopóki masa nie zrobi się gęsta, potym dawać piane z tych 30. białków, mąke te z Migdałów, które masz przesiane day do tey masy i day do formy, aby w piecu 2. godziny siedziały, wyiąwszy z pieca przewróć na poduszke iak przechtudnie ulukruy ubierz w cukierki i obsusz w piecu.
Sposób robienia angielskich Mazurków
Naprzód dwa funty migdałów oparzyć i utłuc w moździerzu i dopiero resztę ingrediencji.
Wezmiji pół kopy iay ugotuj, żółtka przetrzyi przez sito, wez 3. ćwierci funta masła płukanego, półtora funta mąki, funt cukru, półkwaterek śmietany.Mis godzine całe to wszystko razem, i rob iakie chcesz placuszki z tego ciasta, day do pieca wolnego, a pokłuć szpilka aby się nie pryszczyło iak wyimniesz z pieca ubieraj je w perełki lukrem, włóż w piec, aby zaschły. A ubierz wedle uznania.
funt - 0,5 kg
kopa jaj - 60 sztuk
kwaterka - 1/16 garnca
garniec - 4 litry
Na wystawie Stół Wielkanocny zobaczycie m.in. formy na baby i płaskie blachy do wypieku mazurków.
Komentarze
Prześlij komentarz