Letnia fantazja kulinarna

Słodka kuchnia zamkowa obfitowała w wiele zapomnianych dziś przepisów na leguminy, zapiekane jabłka, konfitury, owocowe syropy. Sądząc z zachowanych form i foremek, ważny był nie tylko kusząco słodki smak, ale i piękno podawanych potraw. Maszynki do kręcenia lodów i na lody termosy, rondelki do palenia karmelu, formy na puddingi kuszą dziś jedynie oczy i pobudzają wyobraźnię.
Dziś mamy dla Was dawne przepisy na:

Letnią fantazję 
Weźmij - jeden funt mąki, łyżkę masła, 2 żółtka, łyżkę cukru miałkiego troszkę wanilii i rozwałkować cienko. 12 jabłek średnich wydrążyć i nałożyć do nich malin lub wisien. Pokrajać ciasto na kwadraty i zawijać w nie jabłka. Smarować rozbitem jajkiem i ułożyć na wysmarowana blachę, osypać cukrem i piec 1/2 godziny. Jabłka ustawić wydrążeniem do góry, aby się konfitury nie wylały! 
 i 
Lody kawowe
Mleka funt i łutów 16, śmietanki łutów 10, kawy moka łutów 10, cukru łutów 24
upalić kawę tak aby nabrała pięknego cynamonowego koloru, tłucze się ią na proszek, mleko śmietanka i cukier, stawia się na ogniu mieszając łyżko drewnianą gotuje się póki nie zgęśnie dobrze i wrzące leie się na kawę, które trza wsypać w naczynie które by się dobrze zamykało, łyżka wymieszac i nakryć jak najlepiey, jak ostygnie lody przecedziwszy robić /tj. w lód włożyć/ 

1 łut  = 12,67 g
1 funt = 32 łuty =  0,405 kg

Komentarze

Popularne posty