Czy byliście grzeczni?
W oczekiwaniu było tyle przyjemności. Adwentowe wieczory wypełniały rozmowy, głośne czytanie i powolne przygotowywanie ozdób na choinkę.
Jeśli tęsknicie już za prawdziwie śnieżną zimą, to na osłodę mamy przepis na "Śnieżki"
Białek 12 ubić na tęgą pianę wymieszać ćwierć funta miałkiego cukru i zaraz łyżką stołową spuszczać z tej piany śnieżki na osłodzone z wanilią w szerokim rondlu zagotowane mleko. Nakryć rondel pokrywą, nie gotować już mleka, niech tak śnieżki dojdą w parze, potem wybrać na sito a inne spuszczać. Po ukończeniu roboty mleko zaprawić 6 żółtkami i łyżką ładnej mąki, dać trochę soli i cukru ile potrzeba, przecedziwszy przez sito wystudzić. Śnieżki ułożyć na półmisku wysoko, przykryć konfiturami albo polać sokiem śmietankowym albo dać osobno.
Komentarze
Prześlij komentarz