Sezon na przetwory!
W tym roku, zupełnie inaczej niż rok temu, lato obfituje w
ogromne ilości wszelkich warzyw i owoców. Cieszymy się wszyscy i korzystamy z
tych dobrodziejstw pracując wytrwale i w pocie czoła w tych upalnych dniach
przy przetworach. W zamkowej kuchni również je obowiązkowo przygotowywano. Oto
jeden z oryginalnych przepisów (pisownia i interpunkcja oryginalna):
Sposób solenia ogórków
kalafiorów i arbuzików małych, które się do potraw kraia.
Dębowe, wiszniowe,
bobkowe y orzechowe liście ostrugasz herbata chrzan siekany, cebula, czosnek
całkiem, gorczyca, pieprz turecki skórki cytrynowe y pomarańczowe w baryłke
upakować przekładaiąc y zabić tego na sucho dziureczki iedne wywiercić, wode
przegotować z solą, a dobrze ostudziwszy zalać y korkiem zabić.
Reasumując wystarczy: ostrugać, upakować, wywiercić i zabićJ i wyśmienite przetwory
gotowe na zimę.
Więc do roboty!!!
Komentarze
Prześlij komentarz