Sezon na przetwory!

W tym roku, zupełnie inaczej niż rok temu, lato obfituje w ogromne ilości wszelkich warzyw i owoców. Cieszymy się wszyscy i korzystamy z tych dobrodziejstw pracując wytrwale i w pocie czoła w tych upalnych dniach przy przetworach. W zamkowej kuchni również je obowiązkowo przygotowywano. Oto jeden z oryginalnych przepisów (pisownia i interpunkcja oryginalna):
Sposób solenia ogórków kalafiorów i arbuzików małych, które się do potraw kraia.
Dębowe, wiszniowe, bobkowe y orzechowe liście ostrugasz herbata chrzan siekany, cebula, czosnek całkiem, gorczyca, pieprz turecki skórki cytrynowe y pomarańczowe w baryłke upakować przekładaiąc y zabić tego na sucho dziureczki iedne wywiercić, wode przegotować z solą, a dobrze ostudziwszy zalać y korkiem zabić.
Reasumując wystarczy: ostrugać, upakować, wywiercić i zabićJ i wyśmienite przetwory gotowe na zimę.
Więc do roboty!!!

Komentarze

Popularne posty