Zwyczaje Towarzyskie. Przyjmowanie gości

Powinnością gospodyni zapraszającą gości jest po pierwsze wykonanie kosztorysu, poczynienie zakupów, zapewnienie odpowiedniej ilości i typu nakryć jak czyste srebra czy szkło. Kolejno przygotowanie pokoi, udekorowanie domu kwiatami oraz pouczenie służby. 

Zaproszenie na przyjęcie należy rozesłać zapraszanym na dziesięć dni przed uroczystością, można też zapraszać ustnie, na uroczyste oficjalne przyjęcia zaprasza się korespondencyjnie. Osoba zaproszona powinna w ciągu kilku najbliższych dni odpowiedzieć na zaproszenie. 

druczek zaproszenia  do uzupełniania, kursywą zapisane podstawowe informacj
Zaproszenie do Łańcuta z czasów Elżbiety i Romana Potockich,
 pocz. XX w., zbiory MZŁ

Podczas eleganckich przyjęć obowiązuje menu, czyli spis potraw, prezentowany na ozdobnych kartach, ustawionych przed każdym z gości i opartych o kieliszek. 

użba powinna obsługiwać cicho, ubrana w czarne stroje i białe rękawiczki, roznosić potrawy i podawać wino dostosowane do nich, a puste butelki wymieniać na nowe.

 Serwowanie potraw rozpoczyna się od najstarszych osób wiekiem albo stanowiskiem.

 Pani domu decyduje o porach i godzinach podawania potraw, zwykle śniadania między 13-14, obiady między 18 a 19, kolacje między 24 a 1 w nocy. 

Gospodyni siada pośrodku długiego boku stołu, naprzeciw niej mąż, swoich najważniejszych gości sadzają na prawo i lewo od siebie.

                                                                           


                                             


Komentarze

Popularne posty