Manewry wielkanocne czyli jak udekorować stół świąteczny
„Duży stół nakryć cienkim adamaszkowym obrusem, końce
upiąć w kształcie wachlarza, tak jednak,
aby szpilek znać nie było. Na środku stołu postawić duży bukiet, po bokach
mniejsze.
Kto ma kwitnące kwiaty, to można w fajerkach kwitnące
hiacynty, kamelie. Można też ustawić kwiaty po bokach, na środku zaś umieścić pięknie przystrojoną głowę dzika lub
świńską lub małego prosiaka, ładnie upieczonego, ubranego chrzanem, rzeżuchą
lub bukszpanem, albo wreszcie piękną szynkę otoczoną niby wieńcem smacznie polskimi kiełbasami. Po
bokach między kwiatami, ustawić ozory świeże i wędzone, indyki w auszpiku lub
pieczone, cielęcinę przyrządzoną na sposób szynki. W ogóle mięsiwa powinny być
rzędem ustawione, na końcach stołu baby, a ramy tego obrazu stanowić mają placki i mazurki. Torty ubrane
kandyzowanymi owocami, konfiturami, na wysokich tortownicach, ustawione między
mięsiwem, ładny stanowią widok.
Obok powinien być stół drugi zapełniony kieliszkami,
butelkami, koniakami, likierami, talerzami, widelcami, nożami. Jaja ów symbol
Wielkanocy na głównym stole ”, pięknie ubarwione, powinny stać w piramidach”.
Komentarze
Prześlij komentarz