Kawowa fantazja czy kawa z miodem i imbirem, czyli coś na zimowe wieczory
Do ogrzanej szklanki lub kubeczka wsypujemy kawę, a do drugiej czekoladę i cynamon, do każdej wlewamy po pół szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy, po czym wszystko łączymy i dekorujemy bitą śmietaną.
Amatorów miodów zapraszamy do wypróbowania innego z przepisów, kawy z miodem i imbirem. Do jej wykonania należy użyć: sześć łyżek drobno zmielonej kawy, pół łyżeczki zmielonego imbiru, osiem łyżek miodu, szczyptę mielonego cynamonu oraz szklaneczkę bitej śmietany.
Do rondla wsypujemy imbir i zalewamy wodą doprowadzając do wrzenia, kolejno gotujemy na niewielkim ogniu nie mniej nie więcej niż trzy minuty. Do dzbanka wlewamy rozpuszczony miód, dodajemy kawę i wszystko zalewamy zagotowanym imbirem. Dokładnie mieszamy i studzimy. Podajemy ze świeżo ubitą szklaneczką śmietanki.
Tak przygotowana kawa nie tylko obniża poziom stresu, ale ma również właściwości terapeutyczne. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu, dodaje energii, wzmacnia serce i łagodzi kaszel. Cynamon działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i dezynfekuje. Imbir rozgrzewa i zwalcza przeziębienia, miód zaś przyczynia się do szybszego gojenia ran, leczy wrzody żołądka, łagodzi biegunki i obniża ciśnienie krwi.
Skorzystaliśmy z Hanny Szymanderskiej, Polskie Tradycje Świąteczne, Świat Książki, Warszawa 2003
Komentarze
Prześlij komentarz