Kawowa fantazja czy kawa z miodem i imbirem, czyli coś na zimowe wieczory

 Chcąc urozmaicić sobie zimowy wieczór możecie sami przygotować fantazyjny napój, do którego potrzeba łyżki drobno zmielonej kawy, szklanki wrzątku, łyżki startej gorzkiej czekolady, szczypty mielonego cynamonu i  dwie łyżki świeżej ubitej śmietanki.

Do ogrzanej szklanki lub kubeczka wsypujemy kawę, a do drugiej czekoladę i cynamon, do każdej wlewamy po pół szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy, po czym wszystko łączymy i dekorujemy bitą śmietaną.



Amatorów miodów zapraszamy do wypróbowania innego z przepisów, kawy z miodem i imbirem. Do jej wykonania należy użyć: sześć łyżek drobno zmielonej kawy, pół łyżeczki zmielonego imbiru, osiem łyżek miodu, szczyptę mielonego cynamonu oraz szklaneczkę bitej śmietany.

Do rondla wsypujemy imbir i zalewamy wodą doprowadzając do wrzenia, kolejno gotujemy na niewielkim ogniu nie mniej nie więcej niż trzy minuty. Do dzbanka wlewamy rozpuszczony miód, dodajemy kawę i wszystko zalewamy zagotowanym imbirem. Dokładnie mieszamy i studzimy. Podajemy ze świeżo ubitą szklaneczką śmietanki.

Tak przygotowana kawa nie tylko obniża poziom stresu, ale ma również właściwości terapeutyczne. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu, dodaje energii, wzmacnia serce i łagodzi kaszel. Cynamon działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i dezynfekuje. Imbir rozgrzewa i zwalcza przeziębienia, miód zaś przyczynia się do szybszego gojenia ran, leczy wrzody żołądka, łagodzi biegunki i obniża ciśnienie krwi.

 

Skorzystaliśmy z Hanny Szymanderskiej, Polskie Tradycje Świąteczne, Świat Książki, Warszawa 2003

Komentarze

Popularne posty