Chrust - karnawałowy przysmak
Karnawał to czas radosnych zabaw i kulinarnych przysmaków, dziś czas na chrust.
Scènes parisiennes :
le Mardi-gras, promenade sur les boulevarts [!]
W kuchni staropolskiej chrustem nazywano różnego rodzaju pokrojone lub lane ciastka smażone w głębokim tłuszczu.
Do ich przygotowania wykorzystywano ciasto biszkoptowe, drożdżowe czy lane. Dziś faworki jak inaczej nazywa się chrust mają skład zbliżony do ciasta kruchego, czyli są wykonywane z ciasta miękkiego, luźnego i jedwabistego.
Mąka, której używa się do zarobienia ciasta powinna być przesiana, a ono samo dobrze napowietrzone i odstawione w chłodne miejsce, przykryte ściereczką.
Faworki smażymy partiami na smalcu lub na maśle klarowanym z dodatkiem spirytusu lub wódki albo kilkoma plasterkami ziemniaka na kolor złoty. Kruchości ciastu dodaje duża ilość żółtek i mała ilość tłuszczu i cukru. Usmażone ciasto powinno być pokryte pęcherzykami, co świadczy o jego kruchości.
Komentarze
Prześlij komentarz