Zwyczaje Towarzyskie. Przy stole.

Przy stole nie tylko szukamy zwyczajnego posiłku dla ciała, ale i strawy dla duszy, polegającej na wymianie myśli i uczuć. Na spotkanie przychodzimy punktualnie i czekamy na wskazanie miejsca wyznaczonego nam przez gospodarza.

Na zdjęciu widać okrągły stół wraz z krzesłami w Jadalni nad Bramą
Jadalnia nad Bramą, Muzeum-Zamek w Łańcucie


Potrawy podaję się na lewo od osoby siedzącej, by prawą ręką mogła po nie sięgać, jedząc zupę lub pijąc napoje, podajemy sobie ją do ust końcem łyżki czy łyżeczki, nie bokiem, unikamy mlaskania i chlipania, a resztki z talerza nabieramy, odchylając go od siebie, a nie do siebie. Inne potrawy spożywamy za pomocą widelca i noża.

Głowy nie nachylamy do talerza, kroimy małe kęsy, zaczynamy i kończymy jedzenie wraz z innymi. Serwetę kładziemy na kolana lub obok talerza, nie wkładamy jej za kołnierz. 

Chleba ani bułki nie kroimy, lecz odrywamy po kawałku, nie wycieramy nim talerza, lecz możemy pomóc sobie w jedzeniu ryby. Jeśli na stole pojawiają się potrawy, których nie potrafimy jeść, to obserwujemy innych, jak oni to robią lub ich nie kosztujemy. Leguminy i jarzyny jemy widelcem lub łyżeczką. Wstajemy od stołu, gdy pierwszy gość lub gospodarze wstaną.


                                                                       

Komentarze

Popularne posty