Codzienność w obozie chocimskim
Do wielkiej bitwy przygotowały się obie armie. Oprócz uzbrojenia niezwykle ważne było również zaopatrzenie. Tak Wacław Potocki opisuje aprowizację Turków:
/Wacław Potocki, Wojna Chocimska, 1850/
Hetman Jan Karol
Chodkiewicz zbierając wojsko i wyruszając pod Chocim przygotował
zaopatrzenie na około "sześć niedziel". W trakcie bitwy zaopatrzenie
było dostarczane do polskiego obozu od strony Kamieńca Podolskiego.
Dlatego sułtan Osman II postanowił zaatakować i przerwać dostawy prowiantu dla polskiego wojska znajdującego się w zamku oraz w obozie pod zamkiem chocimskim. Skutek był natychmiastowy.
W polskim obozie zaczęły się szerzyć głód, choroby. Brakowało również paszy dla koni. Zarazy rozprzestrzeniły się również na obóz najeźdźców. Dla Turków trudnością stawała się także coraz gorsza jesienna pogoda, do której nie byli przyzwyczajeni.
Plan bitwy Chocimskiej 1621, [w:] "Bezpieczeństwo i wojskowość. Geografia i nauki o Ziemi" źródło: polona.pl |
MJT
Komentarze
Prześlij komentarz