Katarzynki
Odpowiednikiem Andrzejek jest polski zwyczaj świąteczny obchodzony przez kawalerów w Wigilię św. Katarzyny Aleksandryjskiej, zwany Katarzynkami. W tym to dniu młodzi kawalerowie, najczęściej ze snu wróżyli sobie przyszłą żonę oraz ożenek.
Zwyczaj celebrowania Katarzynek (obok andrzejek) cieszył się dużą popularnością w XVIII i XIX wieku, szczególnie na wsiach. Wróżby na katarzynki były okazją do spotkań i beztroskiej zabawy.
Specjalnie na ten dzień pieczono słynne pierniczki:
Katarzynki
składniki: 750 g płynnego miodu,1/2 kg mąki żytniej, pól szklanki przegotowanej wody, 2 jaja, łyżeczka zmielonego anyżu, sok i starta skórka pomarańczy, 1/2 łyżeczka goździków i kardamonu, kieliszek spirytusu, surowe żółtko, łyżeczka sody oczyszczonej, 3-4 łyżeczek siekanych orzechów
Miód zagotowujemy z wodą, anyżem, kardamonem i goździkami, sokiem i skórka pomarańczy. Do miski przesiewamy mąkę, zalewamy miodem, dokładnie mieszamy. Do ciepłego wyrobionego ciasta wbijamy po 1 jajku, cały czas ucierając, odstawiamy do przestygnięcia. Sodę mieszamy ze spirytusem i surowym żółtkiem, wlewamy do zimnego ciasta i dokładnie wyrabiamy, aż będzie gładkie i lśniące, pod koniec wsypujemy orzechy. Blachę smarujemy masłem, ciasto rozwałkujemy, wycinamy serduszka, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze około 200 stopni ok.40-45 minut. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową lub lukrem.
Skorzystaliśmy z Hanny Szymanderskiej Polskie Tradycje Świąteczne
Komentarze
Prześlij komentarz