Sposób robienia pierników
Urok dawnych przepisów kryje się w ich mowie sekretnej. Dla
tych, którzy chcieliby skorzystać z tajników kuchni dworskiej podajemy odpis na
tradycyjne ciasto świąteczne. Pisownia
oryginalna.
Sposób
robienia pierników
Do
garca* mąki
żetney razowey iak naygubi zmielony, wziąść póltora garca miodu, mące
trza uprażyć w iakim naczyniu czesto mieszaiąc poki sie niezrumieni y zapachu
mieć niebędzie, wten czas ią przez sito przesiac nierozcierając grudek, które
się na sicie zostano te grudki odrzucić y drugi raz mąke przesiano prażyć nie
przeciwiając, miod zas iak naylepi wyklarować y iak zupełnie będzie czysty
wsypać wniego migdałe obieranych, krajanych skórek pomarańczowych iak naywięcy.
Cykaty* y
cynamonu w proporcię to zasmażyć dwa razy w miodzie mąkę, na niecke* wysypać y ten gorący miód na to
wlać y zaraz mocnego spiritusa wszklanke wlać y mieszać jak naymocniey poty
poki nieostygnie y potym tak bic żeby aż ciasto zbielało y wyrabiać z oliwą te
pierniki na blacie posmarowanym oliwą, i kładzie się w piec zaraz po chlebie.
mąka żytnia razowa powinna bydz pierwy przez sito przesiana.
1 garniec= 3,84 litra /garniec był miarą zarówno produktów
sypkich, jak i płynnych/
cykata - kandyzowane skórki owoców m.in. cytrynowe
niecka - drewniane podłużne naczynie do wyrabiania ciasta
Komentarze
Prześlij komentarz