Sposób robienia pierników


Urok dawnych przepisów kryje się w ich mowie sekretnej. Dla tych, którzy chcieliby skorzystać z tajników kuchni dworskiej podajemy odpis na tradycyjne ciasto świąteczne.  Pisownia oryginalna.

Sposób robienia pierników

Do garca* mąki żetney razowey iak  naygubi zmielony, wziąść póltora garca miodu, mące trza uprażyć w iakim naczyniu czesto mieszaiąc poki sie niezrumieni y zapachu mieć niebędzie, wten czas ią przez sito przesiac nierozcierając grudek, które się na sicie zostano te grudki odrzucić y drugi raz mąke przesiano prażyć nie przeciwiając, miod zas iak naylepi wyklarować y iak zupełnie będzie czysty wsypać wniego migdałe obieranych, krajanych skórek pomarańczowych iak naywięcy. Cykaty* y cynamonu w proporcię to zasmażyć dwa razy w miodzie mąkę, na niecke* wysypać y ten gorący miód na to wlać y zaraz mocnego spiritusa wszklanke wlać y mieszać jak naymocniey poty poki nieostygnie y potym tak bic żeby aż ciasto zbielało y wyrabiać z oliwą te pierniki na blacie posmarowanym oliwą, i kładzie się w piec zaraz po chlebie. mąka żytnia razowa powinna bydz pierwy przez sito przesiana.




1 garniec= 3,84 litra /garniec był miarą zarówno produktów sypkich, jak i płynnych/
cykata - kandyzowane skórki owoców m.in. cytrynowe
niecka - drewniane podłużne naczynie do wyrabiania ciasta

Komentarze

Popularne posty