Na stół świąteczny
Jeśli już przygotowujecie dom do Świąt, to nie zapominajcie o kwiatach, bo... kwiaty były jednym z najważniejszych elementów zdobiących
świąteczny stół wielkanocny, a także pomieszczenia całego domu. W dawnych
dworach ogrodnicy hodowali je w oranżeriach. Wśród gatunków do tego celu przeznaczonych służyły
różnokolorowe hiacynty, cynerarie, laki, narcyzy, róże, kwiaty forsycji i
tamaryszku.
Często narcyzami dekorowano sam stół, a hiacyntami ubierano salony i
górne pokoje w pałacu. Cięto i karbowano w festony papier, w który owijano
doniczki dla ozdoby. Hiacyntami dekorowano także kościoły, a za ich
dostarczanie odpowiedzialne były dwory, które opiekowały się parafiami.
Obok kwiatów inną rośliną ozdobną stołu była rzeżucha.
Moczono ziarna na wacie i gazie, tak aby na święta wyrósł zielony kobierzec,
pośród którego ustawiano baranka.
Pomieszczenie oraz stół wielkanocny ozdabiano także
bukszpanem, barwinkiem, gałązkami borówek, widłakiem, baziami, tatarakiem,
gałązkami derenia czy leszczyny. Jedną z tradycji świątecznych było robienie
bukiecików z fioletowych fiołków. Zbierano je w Wielką Sobotę w parku,
kiedy pozwalała na to pogoda. Następnie przewiązywano je cienką nitką
ozdabiając kilkoma listkami, następnie zatapiano w salaterkach, aby doczekały
święconego i mogły ozdobić stół.
Skorzystaliśmy: Tomasz Adam Pruszak O ziemiańskim świętowaniu,PWN 2011
BL
wszelkie prawa zastrzeżone
BL
wszelkie prawa zastrzeżone
Komentarze
Prześlij komentarz