Na stół świąteczny

Jeśli już przygotowujecie dom do Świąt, to nie zapominajcie o kwiatach, bo... kwiaty były jednym z najważniejszych elementów zdobiących świąteczny stół wielkanocny, a także pomieszczenia całego domu. W dawnych dworach ogrodnicy hodowali je w oranżeriach. Wśród gatunków do tego celu przeznaczonych służyły różnokolorowe hiacynty, cynerarie, laki, narcyzy, róże, kwiaty forsycji i tamaryszku.


 Często narcyzami dekorowano sam stół, a hiacyntami ubierano salony i górne pokoje w pałacu. Cięto i karbowano w festony papier, w który owijano doniczki dla ozdoby. Hiacyntami dekorowano także kościoły, a za ich dostarczanie odpowiedzialne były dwory, które opiekowały się parafiami.

Obok kwiatów inną rośliną ozdobną stołu była rzeżucha. Moczono ziarna na wacie i gazie, tak aby na święta wyrósł zielony kobierzec, pośród którego ustawiano baranka.
Pomieszczenie oraz stół wielkanocny ozdabiano także bukszpanem, barwinkiem, gałązkami borówek, widłakiem, baziami, tatarakiem, gałązkami derenia czy leszczyny. Jedną z tradycji świątecznych było robienie bukiecików z fioletowych fiołków. Zbierano je w Wielką Sobotę w parku, kiedy pozwalała na to pogoda. Następnie przewiązywano je cienką nitką ozdabiając kilkoma listkami, następnie zatapiano w salaterkach, aby doczekały święconego i mogły ozdobić stół.


Skorzystaliśmy: Tomasz Adam Pruszak O ziemiańskim świętowaniu,PWN 2011

BL
wszelkie prawa zastrzeżone

Komentarze

Popularne posty