CZAS NA SZARLOTKĘ Z JABŁEK
Jesień to czas kiedy możemy własnoręcznie wykonać pyszną i nieskomplikowaną szarlotkę i najlepiej użyć do niej kwaskowatych jabłek.
Jak podaje Marya Ochorowicz- Monatowa w swojej książce kucharskiej 10 dużych owoców obrać z łupiny, wydrążyć, pokroić w cieniutkie plasterki, posypać cukrem, kto lubi tłuczonym cynamonem, wymieszać i 10 minut poddusić w rondlu dodawszy łyżkę deserowego masła .Okrągły wysmarowany masłem rondel, wyłożyć spód i boki podłużnymi grzankami z bułki, tak aby zachodziły jedne na drugie, jabłka wymieszać z jedną lub dwoma łyżkami marmolady morelowej oraz garścią obranych rodzynek sułtańskich i nałożyć do przygotowanej formy.
Komentarze
Prześlij komentarz