CZAS NA SZARLOTKĘ Z JABŁEK

 Jesień to czas kiedy  możemy własnoręcznie  wykonać pyszną i nieskomplikowaną  szarlotkę i najlepiej użyć do niej kwaskowatych jabłek. 

Jak podaje Marya Ochorowicz- Monatowa w swojej książce kucharskiej 10 dużych owoców obrać z łupiny, wydrążyć, pokroić w cieniutkie plasterki, posypać cukrem, kto lubi tłuczonym cynamonem, wymieszać i 10 minut poddusić w rondlu dodawszy łyżkę deserowego masła .Okrągły wysmarowany masłem rondel, wyłożyć spód i boki podłużnymi grzankami z bułki, tak aby zachodziły jedne na drugie, jabłka wymieszać  z jedną lub  dwoma łyżkami marmolady morelowej oraz garścią obranych rodzynek sułtańskich i nałożyć do przygotowanej formy. 
Przykryć również z wierzchu grzankami i wstawić na 30-40 minut do gorącego pieca do wypieczenia. 



Skorzystaliśmy z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz-Monatowej


Komentarze

Popularne posty