WIADOMOŚCI DIETETYCZNE POTRZEBNE DO PROWADZENIA ZDROWEJ KUCHNI
"Właściwe odżywianie utrzymuje zdrowie i jest jednym z najdzielniejszych ośrodków leczniczych", pisali w XIX w. lekarze. Obowiązkiem żony było zapewnić mężowi oraz dzieciom racjonalne i zdrowe odżywianie oraz zapobieżenie chorobom powstającym często wskutek zaniedbania warunków domowej higieny. Jak pisze Marya Ochorowicz-Monatowa we wstępie do swojej książki kucharskiej, stosowną dietą można nieraz powstrzymać choroby chroniczne w dalszym ich rozwoju, nawrót bardzo często nieodpowiednim odżywianiem dobrowolnie ich przyśpiesza. Stwierdza iż, jemy za dużo, a wiele chorób jest skutkiem przejadania się, które Polacy odziedziczyli po przodkach. Zasadą dobrej kuchni, jest by smak potrawy przystosować do potrzeb i upodobań naszych i aby nam smakowały oraz aby ich strawność dzięki przyprawom była większa. Zalecała by gospodynie dokładnie zapoznawały się się z różnymi odmianami potraw i z jak najsmaczniejszym i najzdrowszym ich przyrządzaniem, ponieważ to w ich rękach leży zdrowie, zdolność do pracy i energia całej rodziny. Przy odżywianiu dzieci zaleca wystrzeganie się się kawy i herbaty a także ostrych przypraw czy alkoholu , który nawet w najmniejszej ilości jest dla nich trucizną. Karci objadanie się przy okazji świąt czy uroczystościach rodzinnych, uważa że matki zmuszające do jedzenia mięsa swoje dzieci źle czynią. Wystarczającym dla dzieci jest pożywienie składające się z mleka, jaj, sera roślin strączkowych, tłuszczów i innych mącznych potraw, zaleca dawanie mięsa w ograniczonej ilości. Osoby starsze powinny jadać tylko lekkostrawne potrawy, i wystrzegać się przeładowania żołądka na noc. Szczególnymi staraniami powinno otoczyć się osoby otyłe. Zasada diety przeciw otyłości polega z jednej strony na ograniczeniu pożywienia, z drugiej na podniesieniu i wzmocnieniu sprawności mięśni. Niedozwolone są t łuste mięsa, kartofle, potrawy mączne, strączkowe, mleko, tłuste sery, cukier i słodycze. Zaleca się chude mięso, szynkę bez tłuszczu, ryby, ser, jaja, zielona jarzynę, kapustę , owoce, wino rozcieńczone wodą, jabłecznik i wody mineralne. Osoby otyłe powinny używać sportów takich jak gra w tenisa, pływanie, wiosłowanie, jazda na łyżwach, na nartach, spacery czy chodzenie po górach.
Przestrzeganie należytej diety chroni zatem od chorób, a chorowitych do sił przywraca. Jak pisze autorka lekceważenie kuchni jest lekceważeniem rozwoju fizycznego a zatem i umysłowego, kuchnia musi stać się "laboratorium" dla naszego zdrowia.
Skorzystaliśmy z Marya Ochorowicz-Monatowej Książka kucharska
Komentarze
Prześlij komentarz