Łany zbóż
Złote łany dojrzałych do żniw
zbóż, szumiące i kołyszące się w takt wiatru, ziarno wysypujące się z kłosów.
Dojrzałe lato. W dekoracji rokokowego Gabinetu w łańcuckim Zamku jest wiązką
zboża przewiązaną wstążką i narzędziem żniwnym - sierpem, całość opleciona
bujną wicią roślinną z rozkwitłymi kwiatami.
W sztuce lato często było ukazywane jako młoda kobieta z
kłosami, koszem pełnym owoców, sierpem czy pochodnią, w złoto- żółtych
kolorach. W starożytnej Grecji właśnie latem obchodziła swoje święto Demeter, bogini ziemi i rolnictwa. W renesansie lato było ogniem i temperamentem
cholerycznym, dojrzałością i pięcioma zmysłami jednocześnie.
Kiedy człowiek zaczął uprawiać ziemię, lato, czas żniw i zbierania
plonów, był czasem szczególnym. Od pomyślność zbiorów zależało bezpieczeństwo
rodziny.
15 sierpnia w Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w tradycji
zwanego Świętem Matki Bożej Zielnej święci się kłosy zbóż, zioła i owoce. W Łańcucie przez pokolenia kultywowane było sporządzanie "wieńców": pięknych, zielnych konstrukcji,
które przez okres późnego lata ustawione były w nawie głównej Kościoła Farnego. Świadczyły nie tylko o obfitości plonów zebranych w dzielnicach miastach i okolicznych miejscowości, ale też były swoistym popisem talentów ich autorów.
Do
Kościoła przynoszono też w tym dniu niewielkie wiązki kwiatów, polnych ziół,
zboża i owoców, które przechowywane później w domach miały chronić domy i ich mieszkańców od burzy,
gradobicia i chorób. Roślin leczniczych z poświęconego bukietów
używano do sporządzania wywarów i naparów
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń