HISTORIA JEDNEGO OBIEKTU- WORCESTER ROYAL PORCELAN COMPANY
Poranek w pałacu rozpoczynał się od kawy, którą
podawano podczas podśniadania, bowiem
napój ten miał za zadanie rozkwiecać
serca, budzić koncepta, zapalać wyobraźnię. Kawa była dobra na każdą porę
dnia, szczególnie na sam jego początek, o czym każdy z nas wie.
Rzadko kiedy podawano ją w jadalni, zwykle służba roznosiła ją po pokojach, w chwili pobudki domowników. Wśród łańcuckich serwisów jest i taki, w którym podawano ten szlachetny trunek.
Dziś zobaczyć go można w Pokoju Pompejańskim na drugim piętrze naszego pałacu.
Rzadko kiedy podawano ją w jadalni, zwykle służba roznosiła ją po pokojach, w chwili pobudki domowników. Wśród łańcuckich serwisów jest i taki, w którym podawano ten szlachetny trunek.
Dziś zobaczyć go można w Pokoju Pompejańskim na drugim piętrze naszego pałacu.
kolekcja Muzeum-Zamek w Łańcucie, XIX w. Worcester Royal Porcelan Company |
Tu wśród akcesoriów służących do
parzenia, zauważamy dwa imbryki oraz dzbanuszki na mleko czy śmietankę. Jak
pisze Elżbieta Kowecka do kawy podawano śmietankę zapiekaną w piecu w
specjalnych kamionkowych garnuszkach, zaprawioną żółtkiem lub tartymi migdałami,
na garnuszek zaś kładziono opłatek co powodowało okazalszy kożuch, który był
jednym z przysmaków ówczesnych smakoszy. W dni postne, zamiast śmietanki
serwowano mleko migdałowe. Jako przekąski używano sucharków czy biszkoptów.
Łańcucki serwis pochodzi z Anglii
i został wykonany w XIX wieku w Worcester
Royal Porcelan Company.
Manufaktura, jest do dziś dnia jedną z dwóch najstarszych marek, pracujących do chwili obecnej i produkujących luksusowe zastawy stołowe czy eleganckie przedmioty darowane w formie prezentów.
Historia kompani sięga 1750 roku, kiedy to lekarz John Wall i aptekarz Wiliam Davis przeprowadzili szereg eksperymentów, których rezultatem, było opracowanie receptury na porcelanę. Wszystko to czynili w zamiarze podniesienia zamożności i wzbogacenia mieszkańców Worcester. Kiedy opracowana przez nich unikalna metoda produkcji przyniosła efekty, w 1751 roku przekonali oni grupę 13 biznesmenów do zainwestowania w nową fabrykę w Warmstry House, pierwszą komercyjną manufakturę porcelany.
Manufaktura, jest do dziś dnia jedną z dwóch najstarszych marek, pracujących do chwili obecnej i produkujących luksusowe zastawy stołowe czy eleganckie przedmioty darowane w formie prezentów.
Historia kompani sięga 1750 roku, kiedy to lekarz John Wall i aptekarz Wiliam Davis przeprowadzili szereg eksperymentów, których rezultatem, było opracowanie receptury na porcelanę. Wszystko to czynili w zamiarze podniesienia zamożności i wzbogacenia mieszkańców Worcester. Kiedy opracowana przez nich unikalna metoda produkcji przyniosła efekty, w 1751 roku przekonali oni grupę 13 biznesmenów do zainwestowania w nową fabrykę w Warmstry House, pierwszą komercyjną manufakturę porcelany.
W 1788 roku król Anglii George
III odwiedził fabrykę i wydał zgodę na używanie nazwy Worcester Royal Porcelan Company. Technika produkcji WRPC ukształtowała się w
1862 roku a artyści, którzy projektowali porcelanę to: Thomas Baxter, William Billingsley, John
Stinton, David Bates, James Hadley, Christopher Dresser, Charles Baldwin, Harry
Davis and Peter Ewence.
Już w latach 70. XX wieku podczas
wykopalisk archeologicznych prowadzonych na terenie Warmstry House, odkryto olbrzymie pokłady, pięknej i bardzo starej
porcelany. Rezultatem funkcjonowania tej manufaktury jest istniejące
dzisiaj Museum of Royal Worcester.
Wszystkich, a szczególnie tych którzy kochają kawę i uwielbiają pijać ją ze starych filiżanek zapraszamy do obejrzenia tego wspaniałego dzieła.BL
Wszystkich, a szczególnie tych którzy kochają kawę i uwielbiają pijać ją ze starych filiżanek zapraszamy do obejrzenia tego wspaniałego dzieła.BL
Skorzystaliśmy z Ewy Koweckiej, W salonie
i w kuchni, 2008
Komentarze
Prześlij komentarz